Vad är prestationsångest?

När samhället kan ställa orealistiska ideal och mål, är det inte konstigt att vi kan känna oss otillräckliga. Nu förtiden pratas det ofta om att ett tecken på att ha lyckats är att vara framgångsrik, men riktigt så enkelt är det inte. Att vara framgångsrik kan innebära olika för olika individer. Men en röd tråd kan vara att det både kan kännas överväldigande och stressigt att ständigt sträva efter perfektion i sina prestationer, stora som små. Med så höga förväntningar är det vanligt att vara rädd för att misslyckas, och rädd för att svika antingen dig själv eller andra.

Så låt oss ta en närmare titt på prestationsångest- Vad innebär det egentligen? Hur påverkar det våra liv? Och kanske viktigast av allt, hur kan vi börja navigera prestationsångest för att skapa en balanserad syn på våra egna prestationer och förväntningar.

Varför får vi prestationsångest?

I grunden är prestationsångest en reaktion på högt ställda förväntningar och den rädsla vi känner när vi konfronteras med uppgifter där vårt utförande kan bli bedömt. Till exempel när vi behöver lämna in en uppsats i skolan, prestera i en idrottstävling, eller hålla en presentation för arbetskollegorna. Orsakerna bakom prestationsångest är helt och hållet individuella. En faktor som spelar stor roll är samhällets förväningar och orimliga krav, så som att framgång mäts i prestationer. En annan faktor är vår inre kritik. Vår inre kritiker kan vara hjälpsam men ibland kan det leda till perfektionism och en sämre självkänsla.

Hur påverkas vi av prestationsångest?

Prestationsångest är ingen formell diagnos, men dess symtom kan likna de som förekommer vid andra typer av ångest. Det kan vara sömnproblem, magbesvär, panikattacker, samt övergripande känslor av obehag inför kommande utmaningar. Om du är nyfiken på fler symtom för ångest kan du läsa mer i artikeln “Varför får jag ångest på morgonen?”.

Utöver detta kan prestationsångest också påverka vår självkänsla, och vår förmåga att njuta av nuet, vilket kan skapa en konstant känsla av otillräcklighet och stress.

Kan man hantera prestationsångest?

Med måtta behöver prestationsångest inte vara något dåligt. Det kan till och med vara nyttigt! Prestationsångest kan fungera som en värdefull motivationsfaktor. En nervositet som gör oss mer fokuserade. Men när ångesten påverkar vårt välmående kan det vara dags att börja tänka på hanteringsstrategier.

Avslappningsövningar, såsom andnings-och meditationsövningar kan hjälpa till att mildra kroppens fysiologiska reaktioner, och ge lugn. Att skriva ner dina tankar och känslor kan också vara ett bra sätt att reflektera över de krav du ställer på dig själv, och över hur rimliga de egentligen är. Men ibland kan det vara svårt att hantera prestationsångest på egen hand, och då kan hjälp från en psykolog eller psykoterapeut kanske vara rätt för dig. Att be om hjälp är modigt, och vi på Meela har över 400 psykologer och psykoterapeuter, varav många är specialiserade inom ångesthantering. Ta hand om dig själv. Hjälp finns alltid att få till dig som behöver det.

Bli matchad till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut.