Vad är terapi?

Psykoterapi, eller samtalsterapi, är en form av behandling för mental hälsa som innebär att prata med en utbildad terapeut. Målet med terapi är att hjälpa dig att ta hand om din mentala och emotionella hälsa. En terapeut kan hjälpa dig att förstå känslor och upplevelser som kan vara förvirrande, stressande eller till och med traumatiserande för dig och skapa personliga handlingsplaner för att hjälpa dig. 

Vad kan du få ut av terapi?

Terapeutens främsta uppgift i terapirummet är att skapa en trygg och stödjande miljö där du öppet kan diskutera dina tankar, känslor och upplevelser. Dessutom har terapeuter flera terapimetoder och tillvägagångssätt, för att på bästa sätt skräddarsy din terapi efter dina behov. På så sätt kan en terapeut hjälpa dig att hitta verktyg för hur du tex kan hantera din ångest, stress eller lära dig att sätta gränser. Kort sagt kan terapi vara ett bra hjälpmedel för att stötta dig i din personliga utveckling och hantering av dina upplevelser. 

Hur kan terapi hjälpa dig?

Det finns flera sätt som samtalsterapi kan hjälpa dig, till exempel: 

  • Emotionellt stöd: Terapi erbjuder en trygg och icke-dömande plats där du kan uttrycka dina tankar, känslor och bekymmer.

  • Öka självmedvetenhet: Terapi kan hjälpa dig att utforska och förstå dig själv bättre.

  • Utveckla hanteringsstrategier: Terapeuter kan lära dig praktiska tekniker och färdigheter för att hantera stress, ångest, depression eller andra utmaningar.

  • Förändra negativa tankemönster: Terapi kan hjälpa dig att identifiera och utmana negativa tankemönster som kan bidra till dina problem.

  • Läka från tidigare trauman: Om du har upplevt trauma kan terapi ge ett utrymme för läkning och bearbetning av dessa upplevelser.

  • Förbättra relationer: Terapi kan hjälpa dig att bygga starka relationer. Till exempel kan terapi hjälpa dig att förbättra dina sociala färdigheter och utveckla hälsosammare och mer givande relationer.

  • Främja personlig utveckling: Även om du inte har ett specifikt problem kan terapi ändå vara värdefull och ge vägledning. Den kan hjälpa dig att utforska dina mål, värderingar och aspirationer i livet och stödja dig i att göra positiva förändringar mot dem.

Vilka är de vanligaste terapimetoderna?

När det kommer till att hantera psykiska utmaningar och förbättra vår mentala hälsa, har möjligheten att använda olika terapimetoder spelat en stor roll för bästa resultat. Olika terapimetoder har på så sätt utvecklats för att möta olika behov och att hjälpa människor att förstå och hantera sina känslor, tankar och beteenden.

Vi förklarar kortfattat de mest effektiva terapimetoderna som används i Sverige idag:

  • Kognitiv beteendeterapi (KBT)

  • Psykodynamisk terapi (PDT)

  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

  • Dialektisk beteendeterapi (DBT)

  • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Nedan kan du få en inblick över vad de olika terapimetoderna är och hur de kan förbättra vår mentala hälsa och välmående. 

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

KBT fokuserar på att behandla specifika problem och symtom som du upplever för närvarande. Genom att hjälpa dig identifiera och förändra dessa negativa tankemönster lär terapeuten ut praktiska färdigheter och strategier för att utveckla ett hälsosammare sätt att tänka och agera på. Ofta kan KBT vara en mer målinriktad, tidsbegränsad och strukturerad behandling, där terapeuten ofta intar en mer direktiv och instruktiv roll.

Användbart för: Ångest, depression, fobier och tvångssyndrom.

Psykodynamisk terapi (PDT)

PDT utforskar sambandet mellan tidigare erfarenheter och din nuvarande livssituation. PDT fokuserar på hur dina tidigare erfarenheter och tidiga relationer i livet kan påverka eller bidra till dina nuvarande problem. Målet med PDT är att erbjuda dig nya insikter i varför du känner, tänker och beter dig som du gör. I PDT har terapeuten en mer tolkande, analytisk och utforskande roll. Terapeuten använder sig ofta av tekniker som fri association, drömanalys och tolkning för att främst hjälpa dig att få insikter om dig själv, istället för att ge dig praktiska verktyg och instruktioner om hur du ska hantera dina symtom och problem. I PDT fokuserar terapeuten på varför du har dessa symtom i första hand, snarare än bara hur du kan hantera dem.

Användbart för: Att komma till kärnan av ett problem, relationsproblem, komplexa emotionella problem och personlighetsstörningar.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT är en form av kognitiv beteendeterapi som fokuserar på att förbättra din psykologiska flexibilitet och acceptans mot dina psykologiska upplevelser för att kunna ändra attityd och ditt mående. ACT fokuserar på sex nyckelbegrepp:

  • Acceptans: Uppmuntrar dig att acceptera dina tankar och känslor och inte förneka, undvika eller förändra dem.

  • Defusion: Hjälper dig att distansera dig från ohjälpsamma eller hemska tankar.

  • Medveten närvaro: Hjälper dig att fokusera på nuet och inte ge för mycket tid på tidigare eller kommande händelser.

  • Kartlägga dina värderingar: Hjälper dig att identifiera vad som är meningsfullt för dig och vad du strävar mot.

  • Engagerad handling: Uppmuntrar dig att ta steg mot dina värdefulla mål.

  • Själv som kontext: Handlar om att du ska se dig själv som en hel person och att du är mer än dina känslor och tankar.

ACT-terapeuter tenderar vanligtvis att vara aktiva i behandlingen och fungera som guider och coacher under terapin.

Användbart för: Stress, depression, ångest, kronisk smärta.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR, även kallat ögonterapi, är en mycket specifik form av terapi som syftar till att minska symtomen på PTSD eller trauma genom att hjälpa hjärnan att processa om traumatiska minnen. Detta görs genom en åtta-fas-approach för att minska deras negativa påverkan i nuet.

Det största fokuset inom terapimetoden EMDR är att hjälpa dig att bearbeta traumatiska minnen på ett annat sätt så att de blir mindre intensiva och påfrestande. På samma sätt som i KBT är EMDR-behandling vanligtvis mer strukturerad enligt ett protokoll, där terapeuten är mer aktiva och instruktiva.


Användbart vid:
PTSD, trauma.

Dialektisk beteendeterapi (DBT)

DBT är en utvecklad terapimetod utifrån KBT, som kan hjälpa dig att reglera dina känslor. DBT ger dig färdigheter för hur du kan hantera dina känslor som är intensiva, överväldigande eller utmanande. En DBT terapeut kommer att hjälpa dig att förbättra din känslomässiga reglering, öka din tolerans för känslomässig nöd samt ge mindfulness-tekniker. Det leder till att du kommer att kunna balansera ditt humör och känslor på ett mer stabilt sätt än innan.

En DBT terapeut är vanligtvis mer aktiv och kommer ge dig praktiska strategier och tekniker som du kan använda i ditt dagliga liv för att hantera dina känslomässiga utmaningar. Typiskt sett följer DBT en strukturerad behandlingsprotokoll med specifika faser och moduler utformade för att lära dig praktiska färdigheter för att hantera dina humör och känslor.

Användbart vid: Borderline personlighetsstörning, humörstörningar, självskadebeteenden och känslomässig dysreglering.

Hur kan Meela hjälpa mig?

Att hitta rätt psykolog eller psykoterapeut för dig kan vara avgörande för hur effektiv din terapi blir. Genom att matchas till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut ökar det chansen att du hittar en som du klickar med. Att bli matchad kan också säkerställa att du får en terapeut som har erfarenhet och rätt kompetens för att möta dina behov.

Meela är en matchningstjänst som hjälper dig att hitta den bäst lämpade psykologen, psykoterapeuten och terapimetoden. Vi har över 400 legitimerade psykologer och psykoterapeuter i vårt nätverk. Som talar över 22 olika språk och kan erbjuda terapi in-person och digitalt, så att du kan få hjälp oavsett var du befinner dig.
Fyll i vårt formulär och
matchas mot din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut idag.