Vad är skillnaden mellan en psykolog och psykoterapeut?

Kanske läser du det här för att du vill ta det första steget att börja prata om det som känns svårt för dig med någon utomstående. Fantastiskt, good for you! Men vem ska du egentligen prata med, vad betyder alla dessa olika begrepp? Vad är skillnaden mellan en psykolog, en psykoterapeut och en psykiatriker? Kan en coach bedriva samtalsterapi och vad gör en kurator? Läs vidare för att få hjälp att reda ut begreppen.

Legitimerad Psykoterapeut: Har en utbildning inom ett människovårdande yrke i botten, till exempel sjuksköterska, psykolog eller socionom. Därefter vidareutbildat sig totalt 4,5 år på halvtid inom psykoterapi. Legitimerad psykoterapeut är en skyddad titel och legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen. Får självständigt bedriva psykoterapi.

Legitimerad Psykolog: Läst det femåriga psykologprogrammet samt gjort ett års arbete under handledning, så kallad PTP-tjänstgöring. En psykolog kan vidareutbilda sig till legitimerad psykoterapeut och är då extra kunnig och tränad inom psykoterapi. Legitimerad psykolog är en skyddad titel och legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen. Får självständigt bedriva psykoterapi. 

Psykiatriker: Legitimerad läkare som specialiserat sig inom psykiatri. I specialistutbildningen till psykiater ingår grundläggande psykoterapiutbildning, vilket innebär att en psykiatriker skulle kunna bedriva psykoterapi under handledning. Vissa psykiatriker vidareutbildar sig till legitimerade psykoterapeuter och får då ge psykoterapi självständigt. Läkarlegitimation och bevis på att man är specialistläkare i psykiatri utfärdas av Socialstyrelsen.

Kurator: Vem som helst kan kalla sig för kurator - och är därför ingen skyddad titel. De flesta som jobbar som kuratorer har däremot en socionomutbildning i botten. Kuratorer kan ge stödsamtal men kan inte bedriva psykoterapi. En del kuratorer har en grundläggande psykoterapiutbildning och kan därmed ge psykoterapi under handledning.

Coach: Vem som vill kan kalla sig coach, det är alltså ingen skyddad titel. Coacher jobbar oftast med förändrande samtal på olika sätt, men har ingen legitimation och är inte behörig att bedriva psykoterapi.

Vad är en legitimerad psykoterapeut?

En legitimerad psykoterapeut är i grunden utbildad inom ett människovårdande yrke, och har valt att vidareutbilda sig för att kunna ge psykoterapi. Utbildningen man har i botten ska vara minst treårig, och legitimerade psykoterapeuter kan i grunden vara till exempel sjuksköterskor, präster, psykologer eller socionomer. En psykoterapeut ska alltid uppge vilken grundutbildning hen har i botten. 

Psykoterapiutbildningen sker i två steg:

Grundläggande psykoterapiutbildning (kallas ibland steg 1-utbildning) på 1,5 års halvfartsutbildning. Efter denna har man rätt att ge psykoterapi under handledning, det vill säga med en legitimerad psykoterapeut tillgänglig för att rådfråga kring sina klienter. 

Påbyggnadsutbildning i psykoterapi (även kallat för steg 2-utbildning). Denna utbildning är på 3 år och görs på halvfart. Efter påbyggnadsutbildningen blir man legitimerad psykoterapeut och får ge terapi självständigt.

Under psykoterapiutbildningen lär man sig om psykoterapeutiska tekniker, har egna psykoterapiklienter under handledning samt går själv i terapi. Utbildningen kan vara särskilt inriktad mot en viss sorts terapi, till exempel psykodynamisk terapi eller kognitiv beteendeterapi (KBT).

Psykoterapeutlegitimationen utfärdas av Socialstyrelsen, och legitimerad psykoterapeut är en skyddad titel. Tänk på att andra titlar med “terapeut” inte är skyddade! Vem som helst kan alltså kalla sig till exempel samtalsterapeut eller KBT-terapeut.

Vad är en legitimerad psykolog?

En psykolog har läst ett femårigt psykologprogram på högskola. För att få en psykologlegitimation arbetar man därefter ett år under handledning, som kallas för PTP-tjänstgöring.

En psykolog är expert på hur hjärnan funkar och på psykologi ‒ allt från hur personligheten utvecklas till organisationspsykologi. En psykolog kan ställa diagnoser och göra utredningar och är kunnig inom psykologisk forskning och behandling. Psykologer i Sverige har däremot inte förskrivningsrätt. Det vill säga de kan inte skriva ut medicin. Detta är bara läkare som kan, däremot kan en psykolog ge utlåtande till läkare.

En legitimerad psykolog bedriver psykoterapi, och kan utbilda sig i hundratals olika terapeutiska modaliteter (olika teorier och sätt att hjälpa). En del psykologer vidareutbildar sig dessutom till legitimerade psykoterapeuter, och har då fördjupad kunskap och träning i att bedriva psykoterapi.

En psykologlegitimation utfärdas av Socialstyrelsen. Observera att olika sammansättningar med “psykolog” inte är en skyddad titel om man inte jobbar inom hälso- och sjukvården. Man kan alltså kalla sig “organisationspsykolog” eller “beteendepsykolog” utan att ha en psykolog-utbildning i botten.

Vad är en psykiatriker?

En psykiatriker, eller psykiater som det också kallas, är en legitimerad läkare som har specialiserat sig inom psykiatri. En läkare i psykiatrin kan skriva ut medicin, ställa psykiatriska diagnoser och utfärda sjukskrivningar.

I specialiseringen till psykiatriker ingår en grundläggande psykoterapi-utbildning, och en psykiatriker skulle därför kunna ge psykoterapi under handledning av en annan mer erfaren psykolog eller psykiatriker. Vissa psykiatriker väljer även att vidareutbilda sig till legitimerade psykoterapeuter och kan då ge psykoterapi självständigt.

Vad är en kurator?

Kurator är ingen skyddad titel och kräver ingen legitimation. De flesta som jobbar som kuratorer har en socionom-utbildning. De kan ge stödsamtal och hjälpa till med myndighetskontakter av olika slag. Det finns däremot många kuratorer som har en grundläggande psykoterapi-utbildning, vilket innebär att kuratorer kan ge psykoterapi under handledning. Då brukar de däremot kalla sig själva för samtalsterapeuter.

Vad är en coach för något?

Coach är ingen skyddad titel och den verksamhet en coach bedriver granskas inte av någon myndighet. Det finns coachutbildningar med fokus på samtalsteknik och hur man kan arbeta förebyggande, men det finns också coacher som inte har någon utbildning alls.

Om du har kontakt med en coach är det på eget ansvar att kontrollera vad personen har för kvalifikationer. Du kan tyvärr inte anmäla en coach om du blir felbehandlad.

Vad är fördelen med att gå i terapi hos en legitimerad psykolog eller psykoterapeut?

Vad spelar det då för roll om någon är legitimerad och har den formella kompetensen för att ge psykoterapi? Är inte det viktigaste personkemin och förtroendet, oavsett vilken yrkestitel personen har? Självklart är personkemin och förtroendet (väldigt) viktigt! Och självklart finns det människor som jobbar med samtal och gör ett fantastiskt jobb även om de inte är legitimerade psykologer eller psykoterapeuter.

Men legitimationen innebär en kvalitetsgaranti och en trygghet. Har du kontakt med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut vet du att det är någon med en gedigen utbildning inom psykoterapi. Dessutom går det att anmäla via Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) om du blir felbehandlad eller är med om något olämpligt - något man inte kan göra om du går via en terapeut (eller annat) som inte innehar en legitimation från Socialstyrelsen.

Din trygghet är större, och mindre ansvar ligger på dig för att ta reda på om personen du träffar faktiskt kan det hen ska.

Vill du träffa en psykolog eller psykoterapeut? Vi på Meela har över 300 psykologer och psykoterapeuter kopplade till oss som tillsammans erbjuder över hundratals olika terapimetoder - både genom fysisk och digital terapi. Behöver du prata med någon så matchar vi dig till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut.

Bli matchad med din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut här!

Den här artikeln är skriven av Ulrika Nettelblad, legitimerad läkare och specialiserande i psykiatri.

Meela använder sig endast av högkvalitativa källor, inklusive peer-reviewed studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Texten har även granskats av leg. psykolog Linus Olsson Collentine. Har du någon fråga kring den information vi delar med oss av i våra artiklar eller hittat något fel, kontakta oss via vårt kontaktformulär.