Vad är skillnaden
mellan en panikattack och en ångestattack?

Både panikattack och ångestattack innebär starka känslor av oro och obehag, och den största skillnaden mellan dem kan vara hur länge de pågår samt dess intensitet. Det går att lära sig att hantera och minska dess intensitet, både på egen hand och med professionell hjälp. Till exempel kan en psykolog eller psykoterapeut hjälpa dig att hitta de verktyg och metoder som hjälper dig att hantera din panikattack eller ångestattack.

Vad är en panikattack?

En panikattack kan upplevas som en plötslig, intensiv och överväldigande känsla av  ångest eller rädsla. Symtomen kan vara kroppsliga såsom hjärtklappning, andningssvårigheter, yrsel, skakningar och en stark känsla av rädsla och kan överta din kropp utan uppenbar anledning. 

Det finns flera sätt som en panikattack kan triggas. Ibland kan till exempel vissa ljud eller situationer som kroppen förknippar med en traumatisk upplevelse vara det som triggar en panikattack. Man kan säga att kroppen signalerar och reagerar som om den vore i fara, trots att det inte finns en fara närvarande. Symtomen når ofta sin topp på några minuter och avtar sedan gradvis. Det kan ge en känsla av förlorad kontroll och lämna kvar en trötthet och rädsla efteråt. 

Vad är en ångestattack?

En ångestattack är en plötslig upplevelse av stark ångest eller rädsla, liknande en panikattack. På samma sätt som för en panikattack kan symtomen på ångestattack vara kroppsliga och inkludera snabb hjärtrytm, svettningar, skakningar och andningssvårigheter. 

Det finns flera sätt som en ångestattack kan triggas. Till skillnad från panikångest kan en ångestattack uppstå som en reaktion på stress eller oro. Ett exempel på hur en ångestattack kan utlösas, är att du känner ångest eller oro över din prestation på arbetet och om du får negativ feedback kan du känna en klump i magen och får svårt att andas. Symtomen fortsätter att eskalera och du börjar skaka, mår illa och känns som att du kommer svimma. Oftast når symtomen en topp inom några minuter och därefter avtar de. Men samma känsla av trötthet och utmattning som en panikattack efterlämnar, kan du uppleva samma känsla av en ångestattack.

3 orsaker till varför man får panikattack eller ångestattack

Interna och externa stressorer

Både panikattack och ångestattack kan orsakas av både interna och externa “stressorer”. Interna stressorer kan vara självkritik som kan leda till starka, oroliga och påträngande tankar och känslor. Externa stressorer är yttre faktorer som kan utlösa eller förstärka ens stress och som vi inte kan påverka på samma sätt som de interna stressorerna.

Triggers

En trigger är något som utlöser en reaktion eller känsla hos en person. Det kan vara en händelse, tanke eller känsla som kopplas till tidigare erfarenheter eller minnen. Triggers är individuella och varierar beroende på personens erfarenheter och känslomässiga kopplingar. 

Högt intag av vissa substanser

Ibland kan även höga intag av vissa substanser såsom koffein eller nikotin, orsaka en panik- eller ångestattack. Dessa substanser kan påverka hjärtat och kroppen på ett stimulerande sätt och leda till att du känner hjärtklappning eller får problem med din sömn. Om du har ett för högt intag av stimultanter kan det öka risken för en panik- eller ångestattack.


Hur kan du hantera
panik- och ångestattacker?

Bekräfta till dig själv att det är en panik- eller ångestattack. 

När du känner att en panik- eller ångestattack närmar sig, försök att acceptera vad som händer istället för att kämpa emot det. Påminn dig själv om att det är en tillfällig reaktion och att det inte är farligt, även om det känns obehagligt. Genom att erkänna och acceptera dina känslor kan du minska risken för att förstärka ångesten genom motstånd. På så sätt kan det hjälpa dig att få mer kontroll över situationen och minska intensiteten av attacken. 

Djupandning

Fokusera på din andning genom att ta djupa, långsamma andetag. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Detta kan hjälpa till att lugna nervsystemet och minska symtomen. Det kan också hjälpa att öva på avslappningstekniker såsom meditation för att lugna sinnet.

Olika ankarpunkter

En metod som kan hjälpa dig är att du försöker hitta en ankarpunkt som du kan fokusera på om du känner att att en panik- eller ångestattack närmar sig. En ankarpunkt kan till exempel vara en specifik bild, en lugnande tanke eller en positiv minnesbild,
som du kan fokusera på. Det kan hjälpa dig att distrahera dig från ångesten och förhindra att den förvärras.



Hur kan man behandla
panikattack och ångestattack?

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi (KBT), med fokus på ångest och panik, är en av de mest effektiva behandlingarna för panik- och ångestattacker. Grunden av KBT är att man identifierar sina tankar och beteende i olika sammanhang, och med hjälp av en psykolog eller psykoterapeut utmanar dem för att omforma dem till ett mer hälsosamt tänkande. 

Medicinering

Både panik- och ångestattacker kan påverka oss och vår kropp med fysiska symtom. Och ibland räcker det inte till med enbart psykoterapi för att hantera dem. Då kan medicinering vara en komplementerande behandling till psykoterapi för att hantera panik- och ångestattacker. 

Hur hittar jag en psykolog eller psykoterapeut?

Om du känner att din vardag påverkas av att du får panik- och ångestattacker frekvent, kan det vara bra att söka professionell hjälp. Kom ihåg att alla människor är olika, och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det betyder att det är viktigt att hitta den behandlingsmetod som fungerar för dig och dina behov.

Meela kan hjälpa dig att hitta din bäst lämpade psykolog, psykoterapeut och terapimetod. Genom att fylla i vårt formulär kan vi matcha dig mot rätt hjälp baserat på dina unika behov och önskemål. Vi har över 300 legitimerade psykologer och psykoterapeuter i Sverige som erbjuder digital och fysisk terapi, på 22 olika språk.