Vad är självkänsla?

Självkänsla handlar om hur du upplever ditt eget värde, oavsett prestation. Med en hög självkänsla vet du att du duger, i både medgångar och motgångar. Är din självkänsla låg får yttre faktorer styra hur du ser på dig själv. En motgång på jobbet eller att andra inte gillar dig får dig snabbt att känna dig värdelös. Därför kan låg självkänsla göra dig känslig för kritik eller göra det svårt att sätta gränser. Men vad kan dålig självkänsla bero på, och vad kan du göra för att den ska bli bättre?

Definition: Självkänsla handlar om hur vi ser på oss själva och vårt eget värde, oavsett hur bra eller dåligt vi presterar.

Tecken på låg självkänsla: Tecken på att självkänslan är låg är att ständigt behöva prestera för att känna att man duger, bli känslig för kritik och hur andra ser på en och ha svårt att hantera motgångar. Man har ofta mycket negativa tankar om sig själv och risken för psykiska problem ökar.

Vad hjälper mot det? Några saker som hjälper vid låg självkänsla är att utmana de negativa tankarna, skriva dagbok över sådant du gör bra och hitta roliga grejer att göra som inte handlar om prestation.

När bör du söka hjälp för din låga självkänsla? Om du mår dåligt av din låga självkänsla och inte kommer vidare själv kan det vara dags att söka hjälp. 

Vad innebär självkänsla?

Självkänsla handlar om hur du ser på dig själv och ditt eget värde. Med en hög självkänsla upplever du att du är okej oavsett hur du presterar. Du har en balanserad syn på dig själv. Du vet att du har både goda och dåliga sidor och att du ibland kommer leverera på topp och ibland misslyckas med saker. Du har en grundläggande känsla av att du är värd att ha det bra, och den upplevelsen är stabil genom både toppar och dalar.

En låg självkänsla gör att det som händer omkring dig styr vad du tycker om dig själv. Efter en dålig dag ser du dig som värdelös. Du blir väldigt känslig för andras åsikt om dig. Du kan få svårt att sätta gränser och det blir svårt att ta kritik.

Vad är skillnaden mellan självkänsla och självförtroende? Självkänslan handlar om din syn på dig själv, oavsett dina prestationer. Självförtroende handlar om vad du tror om din egen förmåga att prestera. Du kan läsa mer om självförtroende här.

Vad är dålig självkänsla?

Dålig självkänsla gör att synen på dig själv inte är stabil utan hela tiden ändras beroende på vad som händer omkring dig. Vad du tycker om dig själv beror alltså på yttre faktorer: vad andra tycker om dig eller hur du lyckas med det du ska göra. Det är vanligt att personer med låg självkänsla har en prestationsbaserad självkänsla, där hela din självkänsla styrs av hur bra du presterar. Du kan vara hård mot dig själv och ha svårt att trösta dig själv när livet är tufft. Några saker som kan tyda på att du har låg självkänsla:

  • Svårt med gränser. Du har svårt att sätta gränser mot andra eftersom du är rädd för att inte bli omtyckt.

  • Perfektionism. Prestationer är det som får dig att känna att du duger, så du lägger mycket kraft på att det du åstadkommer ska bli perfekt.

  • Stress- eller utmattningsproblematik. Om du hela tiden måste prestera och bli omtyckt för att duga blir det svårt att få en bra balans mellan stressbelastning och återhämtning. Du kan läsa mer om stress här.

  • Kritikkänslighet. När du känner att ditt värde ligger i vad du gör och hur andra ser på dig, kan det bli tufft att ta kritik.

Varför har man låg självkänsla?

Det finns flera orsaker till låg självkänsla. Medfödda egenskaper i vår personlighet påverkar. Vissa människor är mer perfektionistiska och oroliga i grunden. Kanske hade du redan som litet barn höga krav på det du gjorde och var rädd att det inte skulle vara tillräckligt?

Hur det ser ut omkring oss i barndomen påverkar också. Hade du föräldrar som utgick från att du gjorde ditt bästa och stöttade och tröstade dig när något gick dåligt? Eller har du fått höra att det går att kämpa hårdare, och bara toppresultat har räknats? Det kan också vara så att din uppväxt präglats av föräldrar som inte kan ta sitt vuxenansvar, till exempel på grund av missbruk eller psykiska problem. Då blir det svårare att få en god självkänsla.

Svåra händelser under livet påverkar också självkänslan. En destruktiv relation eller att ha varit med om något annat traumatiskt påverkar ofta självkänslan. Oavsett orsak finns det saker att göra för att självkänslan ska bli bättre!

3 tips på hur du kan få en starkare självkänsla

Jobba med negativa tankar

Utmana dina negativa tankar om dig själv genom att prata med dig själv som om du vore din bästa kompis. Om en kompis sa sådana saker om sig själv, vad skulle du svara då? Du kan också, så snabbt en negativ tanke dyker upp, säga Nej, så är det nog inte! Hur skulle det kunna vara istället? Som att någon motsätter sig det negativa du just tänkt.

Skriv ned sådant som du gjort bra

Uppmärksamma hjärnan på det du faktiskt gör som är värdefullt för dig, även om det inte är perfekt. Försök skriva ned små saker snarare än stora prestationer. Till exempel Tömde diskmaskinen fast jag var trött, Åkte hem och vilade istället för att jobba över eller Tackade nej till afterwork för att jag ville kolla på Netflix.

Hitta härliga saker att göra som inte handlar om prestation

Fyll på med sådant du tycker om, men som inte handlar om att nå ett visst resultat. Se på tv-serier (skräp-tv är okej!), ät något gott, bada badkar, fika med din kompis! Leta efter sådant som du inte kan mäta eller förbättra och som ger just dig njutning och glädje.

Behöver du hjälp och stöd för din låga självkänsla?

Låg självkänsla kan ligga till grund för flera olika problem. Den kan göra att du hamnar i relationer som inte blir bra för dig eller att det blir svårt att få balans mellan prestation och vila. Kanske ger den mycket ångest eftersom den driver dig att oroa dig för misslyckanden, eller gör dig ineffektiv eftersom du blir så perfektionistisk i dina prestationer att du aldrig blir klar. 

Oavsett vilka problem din låga självkänsla leder till, finns det hjälp att få och saker att göra för att kunna få en bättre självkänsla. Om du försökt jobba med din självkänsla på egen hand men känner att du inte kommer vidare är det dags att söka hjälp. Likaså om du har svåra problem som gör att ditt liv påverkas negativt av din låga självkänsla. Vi på Meela har 300 psykologer och psykoterapeuter, varvid väldigt många är specialiserade kring självkänsla. Behöver du prata med någon så matchar vi dig till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut.

Matchas till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut här!

Den här artikeln är skriven av Ulrika Nettelblad, legitimerad läkare och specialiserande i psykiatri.

Meela använder sig endast av högkvalitativa källor, inklusive peer-reviewed studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Texten har även granskats av leg. psykolog Linus Olsson Collentine. Har du någon fråga kring den information vi delar med oss av i våra artiklar eller hittat något fel, kontakta oss via vårt kontaktformulär.