Vad är självförtroende?

Självförtroende handlar om vad du tror om din förmåga att prestera. Om du har ett gott självförtroende känner du dig övertygad om att du kommer att lyckas med det du gör. Ett dåligt självförtroende får dig att tro att du inte har så mycket att bidra med, och kan få dig att känna ångest inför att göra vissa saker. Du kan få tankar om att du inte kommer att klara av det, och kanske undviker en uppgift för att du tänker att du ändå kommer att misslyckas. Men vad kan man göra mot lågt självförtroende och vad beror det på?

Definition: Självförtroende är vad du tror om din förmåga att prestera, till skillnad från självkänsla som handlar om hur du ser på ditt värde oavsett hur du presterar.

Så tar det sig uttryck: Dåligt självförtroende får dig att att undvika uppgifter för att du tror att du inte ska klara av dem. Du tar mindre plats och tvivlar på vad du kan bidra med.

Vad hjälper mot dåligt självförtroende? Utmana dig med sådant som är svårare än vad du tror att du klarar, be om feedback av andra för att få en bättre uppfattning om din egen förmåga, och försök att jämföra dig med dig själv snarare än andra.

När bör du söka hjälp för dina problem? Om ditt dåliga självförtroende påverkar hur du fungerar i vardagen eller hindrar dig från att leva det liv du vill leva, och du inte kommer till rätta med problemet på egen hand, kan du ha nytta av att gå i terapi för att få hjälp med ditt dåliga självförtroende.

Vad innebär självförtroende?

Självförtroende är vad vi tror om vår förmåga att prestera och göra bra ifrån oss. Med ett gott självförtroende vågar du tacka ja till saker eftersom du tror att du kommer att klara av dem. Självförtroendet varierar oftast mellan olika områden i livet. Få människor tror att de är lika bra eller dåliga på precis allting. Du kan till exempel ha högt självförtroende när det gäller att skaffa nya kompisar, men lågt självförtroende i studier.

Om du har lågt självförtroende underskattar du vad du är kapabel till. Kanske söker du jobb som egentligen är för lätta för dig eftersom du missbedömer din förmåga. Eller låter bli att visa upp någon begåvning du har för andra eftersom du tror att den inte är något särskilt. 

Vad är skillnaden mellan självförtroende och självkänsla?

Så vad är egentligen skillnaden på självförtroende och självkänsla? Självkänsla handlar om synen på sitt eget värde, oavsett hur man presterar. Självförtroende handlar om att tro att man klarar av att göra något med bra resultat.

Om du till exempel har hög självkänsla, men lågt självförtroende, kommer du inte att våga anta utmaningar eftersom du inte tror att du kommer klara av dem. Du kanske inte vågar följa med dina kollegor på skidsemester i fjällen eller låter bli att flytta till en ny plats fast du drömmer om det. Däremot har du en grundläggande känsla av att du duger, trots att du inte gör de här sakerna. 

Har du istället låg självkänsla och högt självförtroende tror du starkt på din förmåga att klara av utmaningar. Däremot känner du inte att du duger om du skulle misslyckas med dem. Det kan leda till att du ständigt pressar dig med nya utmaningar, till exempel genom att jobba väldigt mycket. Du kan ha svårt att göra sådant som inte handlar om det du är bra på, eftersom du inte känner att du är värd något i dig själv oavsett vad du presterar.

Tecken på att du har lågt självförtroende

Om du har lågt självförtroende tror du inte att du kommer att klara av svåra eller utmanande saker. Några tecken på att du har lågt självförtroende kan vara:

  • Du tackar nej till saker eftersom du tror att de är för svåra för dig.

  • Du lämnar gärna över uppgifter till andra eftersom du tror att de kan göra det bättre.

  • Du tar inte plats utan håller dig gärna i bakgrunden eftersom du tror att det du har att säga inte kommer att tillföra så mycket.

En del med lågt självförtroende har samtidigt låg självkänsla. Om det är så för dig så tror du inte att det du gör kommer bli bra, och känner samtidigt att du inte duger om du inte presterar. Då kan det bli väldigt jobbigt. Men lågt självförtroende kan bli ett problem även om du har hög självkänsla, det vill säga att du känner att du duger när du inte presterar. Om ditt låga självförtroende får dig att inte våga göra saker du egentligen skulle klara av får du ju inte realisera hela din potential.

Vad kan lågt självförtroende bero på?

Det finns flera orsaker till att man får ett lågt självförtroende. Det kan vara så att du har med dig erfarenheter av misslyckanden sedan tidigare i livet. Kanske har du haft svårt i skolan för att du inte fick rätt hjälp med vissa svårigheter, eller hamnat på ett jobb där arbetsuppgifterna var för avancerade för dig där och då. Eller så har du varit med om att andra människor sagt att du är dålig på något, till exempel om du blivit mobbad eller varit i en destruktiv relation.

Ibland är det förstås motiverat att tro att du inte kommer att klara en uppgift. Att tro att du alltid ska klara allt är såklart inte realistiskt. Men om du ofta underskattar dig själv tyder det på att ditt självförtroende är för lågt.

Lågt självförtroende kan också handla om höga krav på vad det innebär att ha lyckats med en uppgift. Om du är nybörjare på att spela gitarr men jämför dig med en professionell musiker kommer självförtroendet ligga lågt när det gäller ditt gitarrspelande. Är du perfektionistiskt lagd ökar risken att du får lågt självförtroende inom olika områden, eftersom din bild av vad det innebär att lyckas är orealistisk.

Hur kan du få ett bättre självförtroende?

Det finns flera sätt du kan jobba med ditt självförtroende. Här är några tips:

  1. Gå ur bekvämlighetszonen

    Påminn dig att du inte behöver känna att du klarar något 100% för att tacka ja till det. Många gånger märker du att du klarar mer än vad du tror. Det gör under för självförtroendet att få upptäcka det!

  2. Fråga andra

    Be andra om feedback kring sådant du gör. Om du är ovan att få synpunkter från andra är det smart att börja med att be dem berätta vad de tycker att du gör bra. Ditt låga självförtroende gör att du ser bristerna i din prestation. Med andras hjälp kan du börja se dina styrkor.

  3. Jämför dig bara med dig själv

    Sociala medier och internet gör det lätt att se hur bra andra är, och känna sig dålig i jämförelse. Då är det bättre för självförtroendet att jämföra sig med hur man själv var tidigare. På så sätt märker du att du blir bättre ju mer du gör någonting. Första gången du cyklade var du långsam och vinglig. När du fortsatte att cykla blev du stabilare och snabbare. Det gör dig inte till nästa vinnare av Tour de France ‒ men det betyder inte att du är dålig.

Behöver du hjälp med ditt självförtroende?

Tyvärr är det vanligt att människor har lågt självförtroende. Det är väldigt vanligt att människor lättare ser sina brister än sina styrkor, och att ibland fastna i sin comfort zone (bekvämlighetszon) när det gäller att våga anta utmaningar. Men om ditt låga självförtroende påverkar din vardag eller hindrar dig från att göra det du vill i ditt liv så är vår rekommendation att göra något åt det.

Livet är inte till för att inte våga leva det. Om de enkla tipsen ovan inte hjälper så är ett tips att börja fundera om du skulle behöva stöd från någon utomstående. Att få hjälp av en psykolog eller psykoterapeut är ett väldigt bra tillvägagångssätt för att få hjälp med sitt självförtroende - och självkänsla. Vi hjälper dig med att hitta rätt psykolog eller psykoterapeut.

Matchas med din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut här!

Den här artikeln är skriven av Ulrika Nettelblad, legitimerad läkare och specialiserande i psykiatri.

Meela använder sig endast av högkvalitativa källor, inklusive peer-reviewed studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Texten har även granskats av leg. psykolog Linus Olsson Collentine. Har du någon fråga kring den information vi delar med oss av i våra artiklar eller hittat något fel, kontakta oss via vårt kontaktformulär.