6 tips för att överkomma imposter syndrome

Känner du ibland att du inte riktigt hör hemma där du är, trots att du har presterat bra? Om så är fallet, så är du inte ensam. Många av oss känner ibland att vi inte förtjänar våra framgångar och att vi egentligen är där vi är endast på grund av tur. Det kan exempelvis vara karriärmässigt eller i relationer, och handlar ofta om att känna sig otillräcklig. Känslan av att inte passa in, rädslan för att bli avslöjad, kallas även för imposter syndrome, eller bluffsyndrom. 

Vad är imposter syndrome?

Imposter syndrome är ingen officiell diagnos, men det är en väldigt verklig form av självtvivel som ofta följs av ångest och/eller depression. När man ställs inför nya utmaningar, till exempel en ny jobbtitel eller en ny skola, är det inte ovanligt att känna självtvivel och oro inför att bli “avslöjad”. Personer som upplever självtvivel har ofta svårt att acceptera och omfamna sina egna framgångar, och kan agerar genom att överprestera eller förhala saker. Det är också vanligt att personer som är uppvuxna i familjer där framgång är högt värderat riskerar att utveckla imposter syndrom, då de lär sig att koppla sitt värde till sina prestationer. 

6 tips för att hantera imposter syndrome

1. Boosta ditt självförtroende med positiva affirmationer

Hur du pratar om dig själv är viktigt. Att uttrycka dig med ord som “jag tror” eller “kanske” kan kännas säkrare, men våga utmana dig själv och börja istället använda exempelvis “enligt mina erfarenheter…” eller “enligt mitt omdöme…”. Genom att höra dig själv uttrycka dig på detta sätt kan du successivt bygga upp ditt självförtroende och sluta tvivla på din kompetens.

2. Öva på att vända på dina negativa tankar

När vi upplever bluffsyndrom, kanske på ett jobb-event där vi inte känner någon, eller en idrottstävling vi plötsligt inte känner oss så självsäkra med, är det lätt att hamna i en självkritisk tankespiral. Tankar som “jag är inte lika erfaren som alla andra”, eller “jag klarar inte av det här” kan uppkomma då. Men i sådana stunder, öva på att ifrågasätta din inre kritiker. Omvänd ditt tankesätt, fråga dig själv "Varför skulle jag inte klara av detta när jag har rätt kompetens?”

3. Fira dina framgångar, stora som små

Många av oss har en tendens att förminska våra prestationer genom att avfärda dem som bara en slump eller tur. Men att uppmärksamma våra framgångar är ett enkelt och roligt sätt att bekämpa känslorna av imposter syndrome. Det behöver inte vara något storslaget- en middag, ett kort sms till en vän om din prestation, eller en liten belöning till dig själv kan göra stor skillnad.

4. Ha medkänsla för dig själv

Ge dig själv tillåtelse att vara mänsklig och göra misstag. Visa dig själv samma vänlighet och förståelse som du skulle till en nära vän. Försök att vända på dina tankebanor.

 

5. Prata med någon du litar på

Ibland när vi upplever bluffsyndrom antar vi att de runt omkring oss är felfria. Vi antar att de kan mer än oss, att de är mer motiverade än oss, att de inte kämpar med något. Så att prata med andra om dina tankar och höra deras upplevelser och problem kan hjälpa dig få en mer verklig bild av din omgivning.

6. Släpp taget om perfektionism 

Imposter syndrome och perfektionism går ofta hand i hand. Många som känner bluffsyndrom strävar ständigt efter perfektion och undviker att be om hjälp. Men vet du vad? Att släppa taget om perfektionism betyder inte att sänka ribban, det handlar om att omdefiniera vad framgång innebär för dig. Du behöver inte uppoffra din lycka för att bli framgångsrik.

Hur kan jag hantera imposter syndrome?

Om du känner att imposter syndrome hindrar dig i din vardag kan det hjälpa att prata med någon om detta. Terapi kan vara ett verktyg för att hjälpa dig bryta dina negativa tankemönster, förstå dina tankar bättre, och odla självmedkänsla. Meela har över 400 legitimerade psykologer och psykoterapeuter. Vi finns här för att erbjuda stöd så att du kan må bättre och njuta av ditt liv. Du är inte ensam, och du förtjänar att må bra. 


Bli matchad till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut här.