5 fördelar med journaling vid psykisk ohälsa

Har du hört talas om journaling? Du kanske associerar det med att skriva dagbok? Eller så har du kanske sett det trenda på sociala medier och funderat över vad det egentligen innebär. 

En journal är som en nyckel till ditt inre, en plats där dina tankar får andas och dina känslor hittar sitt utrymme på papper. Det handlar alltså inte bara om att skriva vad som händer i ditt liv, utan det kan även vara ett verktyg för självutforskning och hantering av dina känslor. Så, om du är nyfiken på journaling, på hur det kan hjälpa dig och vill ha lite tips på hur du kan komma igång enkelt- läs vidare!

Vad är fördelarna med journaling?

Journaling är när du skriver ner dina tankar, känslor, och händelser i en dagbok eller journal. Detta kan hjälpa dig att reflektera och bearbeta dina livserfarenheter, och kan ha många fördelar för din mentala hälsa, till exempel:

Självreflektion 

Genom handled reflektion kan det hjälpa dig att förstå dig själv bättre. Det kan också vara ett sätt att hitta mönster i ditt beteende, både positiva och negativa.

Stresshantering

Det är bevisat att skriva av sig hur man känner och mår kan hjälpa dig att släppa på spännaingar och ohälsosam stress, vilket kan minska på dina ångestnivåer

Målsättning

Att dokumentera dina mål och framsteg kan hjälpa dig att hålla dig själv ansvarig och motiverad. Och det ger dig en möjlighet att se tillbaka på hur långt du kommit och fira dina framsteg, stora och små!

Kreativt uttryck

Journaling kan vara ett sätt för dig att utforska dina idéer, hjälpa dig att hantera konflikter, eller helt enkelt uttrycka dig själv på ett mer konstruktivt sätt. 

Självmedkänsla

Genom att skriva om dina känslor och erfarenhet med en empatisk ton kan du främja självmedkänsla och acceptans. Detta kan hjälpa dig att minska självkritik och gradvis måla en mer positiv självbild.

5 tips för att enkelt börja med journaling!

  1. Välj den journal som passar dig

    Detta kan vara en fysisk dagbok, ett dokument på din dator, eller till och med röstinspelningar på din mobil. Använd det som funkar för dig och din livsstil.

  2. Planera in tid för när du ägnar dig åt journaling

    För att göra det enklare att göra journaling till en vana i ditt liv. Du kan till exempel starta dagen med att reflektera över hur du sovit, hur du mår, vad du har för mål inför dagen eller avsätta 15 minuter på kvällen där du kan reflektera över dagen.

  3. Det finns inget rätt eller fel

    Och det finns inga regler! Det handlar bara om att uttrycka dig själv. Så var inte rädd att vara flexibel med hur du använder din journal. Det kan vara dagliga reflektioner, listor, teckningar du målat, eller bara fritt flödande tankar. Det är helt upp till dig!

  4. Använd journal prompts eller guidad journals

    Om du tycker det är svårt att komma på något att skriva om, kan du använda dig av journaling prompts som finns att hitta på internet. Dessa är frågor eller påståenden som kan hjälpa dig att reflektera över dina känslor. Till exempel “Vad är 3 saker jag är tacksam för idag” eller “En utmaning jag mötte idag och hur jag hanterade den”. Men det finns också många bra vägledda journals för att underlätta att börja. Klicka här för att komma till en vägledd journal, av Daily Garboos. 

  5. Släpp taget om perfektionism

    Det du skriver behöver inte vara perfekt, och du har inte misslyckats om du missar att skriva någon dag eller två. Journaling ska ju vara en positiv upplevelse, inte en uppgift som skapar stress. Så fokusera på processen istället, skriv utan självkritik, och var inte för hård mot dig själv.


Behöver du hjälp med din psykiska ohälsa?

Påverkas du av negativa tanke- och beteendemönster? Upplever du att det är något som hindrar dig i din vardag? Om ja- så är du inte ensam. Och du behöver inte kontrolleras av dina negativa tankar. Terapi kan vara ett bra alternativ för dig som påverkas dagligen av dina tankar. Meela har över 400 legitimerade psykologer och psykoterapeuter, som erbjuder terapi på plats eller digital terapi på över 22 olika språk. Matchas med din bäst lämpade psykolog, psykoterapeut, och terapimetod här.

Innehållet är framtaget tillsammans med Daily Garboos.