Vad finns det för
risker att hamna i en ätstörning?

Oroar du dig för att gå upp i vikt? Försöker du kontrollera vikt genom att ändra hur du äter? Äter du mindre eller följer någon särskild kostmodell? Har någon i din omgivning börjat ändra sitt sätt att äta? Blivit vegetarian, vegan, börjat äta “rent” eller ändrat sitt sätt att träna eller röra på sig? Det här kan vara varningssignaler som är bra att uppmärksamma då de kan leda till en ökad risk för att utveckla en ätstörning.

Så vad är en ätstörning och hur kan vi tillsammans hjälpas åt att uppmärksamma nya beteenden hos varandra? Fortsätt läsa för att förstå mer om ätstörningar och hur vi kan hantera dem.

Vad är en ätstörningar?

Ätstörningar är vanliga, allvarliga och ofta osynliga tillstånd. Och ett vanlig missförstånd är att ätstörningar handlar om undervikt, när det i själva verket är så att de flesta som drabbas har normalvikt eller övervikt. Enkelt sagt handlar ätstörningar om en överdriven upptagenhet av mat, ätande, kroppsfigur, vikt och träning. Det innebär att en oproportioneligt stor del av vardagen upptas av starkt missnöje med sin egen kropp, tankar på att kontrollera sin vikt samt negativa tankar kopplat till kropp och mat.

3 saker du kan göra som är närstående till någon som har en ätstörning

Våga fråga

Det kan vara läskigt, men ställ frågor och prata med din närstående. Försök sätta ord på det du ser och som du är orolig för. Gör det utan att värdera, utan gör det med värme, öppenhet och omtänksamhet.

Lyssna

När du ställt dina frågor, lyssna på svaret utan att försöka “fixa”, förändra eller fly undan. Du behöver bara stanna kvar och finnas där för din närstående. Det kan göra större skillnad än vad du tror.

Håll Matrutinerna

Att äta regelbunden är viktigt för att komma till rätta med en ätstörning. Försök att hjälpa din närstående genom att hålla jämna mellanrum mellan måltiderna och se till att hen inte missar en måltid.

Vart kan jag vända mig för att få hjälp?

Om du har försökt att prata med din närstående och uppmana personen, vänligt men bestämt, att söka hjälp. Det finns flera olika sätt att få hjälp och några av dem är hos vårdcentral, ätstörningsmottagningar, ungdomsmottagningar, skolsköterskor, kuratorer och via Meelas ätstörningsspecialister. När det gäller behandling för ätstörningar så är det bästa att komma i behandling så snabbt som möjligt. Det ökar chansen att bli fullt frisk. Kom ihåg, det går att bli fullt frisk från en ätstörning och det finns hjälp att få!

En av de viktigaste aspekterna för att du ska känna dig hörd och sedd av din terapeut är att du faktiskt klickar med din terapeut. Genom att matchas till rätt hjälp ökar dina chanser. Meela är en kostnadsfri matchningstjänst där vi tar dina önskemål och kliniska behov i åtanke, tillsammans med 43 kliniska datapunkter för att hitta din bäst lämpade psykolog, psykoterapaeut och terapimetod. Vi har över 400 leg. psykologer och psykoterapeuter med erfarenhet av ätstörningsproblematik, bli matchad idag!

Den här texten är granskad av Dr. Klara Edlund leg. psykolog och forskare samt ätstörningspecialist hos Meela. Har du någon fråga kring den information vi delar med oss i våra artiklar eller hittat något fel, kontakta oss via vårt kontaktformulär.