Psykisk ohälsa vid ofrivillig barnlöshet

Ofrivillig barnlöshet är en känslosam berg- och dalbana som påverkar både dig, din partner och ibland även din omgivning. Fertilitetsutmaningar och infertilitet är vanligare än många tror. Upp till 1 av 6 är drabbade av ofrivillig barnlöshet. Infertilitet kan liknas vid en livskris, och risken för att drabbas av mental ohälsa i form av depression, ångest och stress är stor. Vilket gör att många under en sådan period kan behöva träffa en psykolog för att få verktyg till att må bättre.

Vad är infertilitet? 

Infertilitet definieras som oförmågan att uppnå graviditet, trots regelbundna försök under minst ett år. Det kan påverka både kvinnor och män, och kan vara resultatet av olika faktorer- såsom medicinska tillstånd, hormonella obalanser, ålder och livsstilsfaktorer. 

För många par och individer kan fertilitetsproblem också leda till känslor av otillräcklighet, sorg över förlorade möjligheter, och den ständiga ovissheten kan resultera i ångest och depression. Studier visar faktiskt på att hela 60% av personer med fertilitetsproblem upplever ångest- och depressionssymtom. Personer som kämpar med infertilitet kan även uppleva känslor av isolering och skam- vilket kan påverka deras livskvalitet. Dessa känslor är en normal reaktion på en utmanande livssituation, men det finns sätt att få stöd.

Hur kan terapi stötta dig när du upplever infertilitet

Terapi är en form av professionellt stöd och behandling som syftar på att hjälpa individer att förstå och hantera sina känslor, tankar och beteenden. Genom att gå i terapi kan individer och par utforska och bearbeta känslor på ett strukturerat sätt. Terapeuten kan också ge verktyg för att hantera olika känslor och agera som en stöttepelare genom fertilitetsutmaningen. 

  • Terapi kan hjälpa dig uttrycka känslor. Genom att gå i terapi kan en psykolog eller psykoterapeut hjälpa dig att sätta ord på dina känslor på ett säkert och stöttande sätt. 

  • Bearbeta sorg och förlust av förväntningar. Genom att bearbeta dina känslor kan terapeuten hjälpa dig att hitta nya perspektiv. 

  • Hantera oro och ångest. Det finns flera sätt att hantera sådana känslor, men terapi kan vara en väg för dig att hitta nya sätt att hantera ångestrelaterade tillstånd, såsom oro över framtiden och rädsla för misslyckande. 

  • Stärka relationen. Infertilitet kan vara påfrestande för relationer, och terapi kan hjälpa till att hitta nya sätt att kommunicera och stärka relationen till varandra. 

  • Skapa självmedvetenhet. Genom terapi kan du öka din självmedvetenhet och förståelse för hur du påverkas av infertiliteten, vilket kan vara avgörande för ditt välmående. 

Olika sätt att hitta stöd vid en fertilitetsutmaning

Det finns olika sätt att få stöd om du upplever infertilitet. Att dela med dig av dina upplevelser med andra som går igenom, eller har gått igenom, en liknande resa kan kännas betryggande. Ett exempel på en plattform där du kan utbyta erfarenheter med andra i samma situation är Tilly. Tilly är en app som hjälper dig som kämpar med att skaffa barn med de känslomässiga och mentala utmaningarna. Här finns självhjälpsövningar, meditationer och yogaövningar anpassade för “fertilitetsresan”. Du kan också utbyta erfarenheter och tankar med andra i samma situation. Besök Tilly.co

Terapi kan också vara en bra metod, som ensamt stöd eller i kombination med ett digitalt verktyg. Terapi är ett sätt för att hantera den oro och ångest som kan uppkomma vid fertilitetsutmaningar. Genom att prata med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut kan du få de verktyg du behöver för att hantera och orka ta dig igenom din upplevelse.

Om du är i behov av stöd hos en professionell mentalvårdpersonal, kan Meela hjälpa dig. Meela har över 400 legitimerade psykologer och psykoterapeuter med erfarenhet av ångest, oro, och fertilitetsproblem. Bli matchad till rätt hjälp enkelt