Hur påverkas kroppen av långvarig stress?

Att känna stress från och till är vanligt och helt ofarligt. Men att uppleva stress större delen av tiden, eller en längre period kan påverka dig på ett dåligt sätt. Långvarig stress kan till exempel visa sig fysiskt genom att du är irriterad, får ont i huvudet, känner dig trött eller börjar isolera dig från aktiviteter på grund av tidsbrist. Dessutom kan långvarig stress påverka ditt minne och koncentrationsförmåga. Många av oss som är duktiga på att ignorera dessa varningssignaler från kroppen, eftersom det är lätt att tänka att vi måste. Om du känner dig överväldigad och att din stress påverkar din vardag negativt så kan det vara bra att få hjälp med hur du ska hantera det. Nedan kan du läsa mer om vad långvarig stress är och olika sätt på hur du kan hantera din stress.

Vad är skillnaden på stress och långvarig stress?

Det är normalt att känna stress ibland och det kan till och med hjälpa dig i vissa situationer. Stress kan till exempel få dig att ta tag i svårare uppgifter som du skjutit framför dig, hålla deadline eller planera upp din dag. Stress kan på så sätt få dig att bli motiverad till att slutföra det du har påbörjat. Men om du dagligen känner dig stressad och att du inte hittar utrymme för att vila, kan det påverka dig negativt. 

Till skillnad från positiv stress (det som hjälper dig att hålla deadlines) kan stress under en längre period påverka din motivation och initiativförmåga, så kallad negativ stress. Långvarig stress beskrivs som ett besvär där du under en lång tid känner stress, press samt känner dig överväldigad och att det påverkar dig i din vardag. Att uppleva stress under en lång period kan leda till fysiska, kognitiva eller psykiska besvär. Vilka av dessa besvär som kan komma att påverka dig är svårt att förutse, men det är viktigt att vara uppmärksam på din kropps signaler. Till exempel kan psykiska besvär ofta ta form som utmattningssyndrom eller depression.

Vad kan orsaka långvarig stress?

Viss typ av stress, såsom akut stress, kan vara till nytta på så vis att det kan öka din handlingskraft och motivation. Det benämns ofta som positiv stress och är kroppens naturliga sätt att skydda dig mot okontrollerbara situationer (hot). Eftersom att kroppens stressresponssystem ofta är självbegränsande så brukar stresshormonerna återgå till det normala efter att de upplevt ett “hot”. Men orsaken till långvarig stress är när flera stressfaktorer läggs på hög och kroppen fortsätter att vara i figh-or-flight-stadiet. Det kan leda till överexponering av kortisol och stresshormon, vilket kan störa din kropps naturliga processer och leda till ångest, depression samt sömnproblem.

Symtom vid ohälsosam stress

Stress är en vanlig del av livet som ofta många upplever då och då. Hälsosam stress kan hjälpa oss att tänka, planera och göra det som behövs för att lösa ett problem. Det betyder att stress i sig inte är farligt och att känna sig stressad då och då kan till och med gynna dig. Men att utsättas för stress under en längre tid kan vara skadligt och övergå till ohälsosam stress, vilket ofta kan leda till långvarig stress och utmattning Ohälsosam stress är när ditt stressresponssystem är påslaget under en längre tid och dina känslor samt tankar stannar kvar på olika sätt - antingen fysiskt, kognitivt, eller psykiskt. Därför är ohälsosam stress inget som du ska ignorera eftersom det kan påverka dig i din vardag och ditt välmående. 

Fysiska symtom

Fysiska symptom av stress kan ingå:

  • Huvudvärk

  • Ont i kroppen överallt, eller på specifika områden

  • Att känna sig spänd det flesta av tiden

  • Sömnbesvär

Kognitiva symtom

Långvarig stress kan även ingå kognitiva symptom, t. ex.

  • Svårigheter med koncentration

  • Svårigheter med minnen, t.ex. du glömmer ofta bort saker

  • Känna dig trött större delen av tiden

Psykiska symptom

Psykiska symptom av stress inkludera:

  • Brist på energi

  • Depression

  • Ångest 

Vad kan du göra för att minska stress?

Det finns många saker du kan göra för att minska din stress. Att regelbundet röra på dig och göra saker som du faktiskt tycker är givande och roligt kan hjälpa dig att slappna av. Men om du fortfarande känner att du inte kan hantera din stress, är det viktigt att du pratar med någon om hur du känner för att få stöd. Nedan har vi listat 3 tips på hur du kan hantera din stress:

Psykoterapi 

Genom att träffa en legitimerad psykolog eller psykoterapeut kan de hjälpa dig att hitta de verktyg som du behöver för att kunna hantera din stress. Det kan till exempel vara att få stöd med gränssättningar eller förstå vilka behov du har i livet, i dina relationer eller på jobbet. 

Förstå varför du blir stressad

Ett annat bra sätt är att försöka förstå de situationer som kan stressa dig. På så sätt kan du öka din förståelse och försöka hantera dem så att du kan minska din stress. Genom att öva upp din medvetenhet för när, var och hur din stress yttrar sig kan du hjälpa kroppen och sinnet att lugna ner sig. Ett exempel på ett bra alternativ som kan hjälpa dig att hantera din stress och öka din koncentrationsförmåga är meditation.

Prata med andra om hur du känner

När du känner dig stressad kan det kännas som att det är upp till dig att lösa alla problem. Men du är inte ensam. Att våga berätta hur du mår för personer i din omgivning kan vara första steget av din stresshantering. Genom att dela med dig om hur du faktiskt mår kan hjälpa dig att sätta hälsosamma gränser och hitta utrymme för avslappning.

Hur kan Meela hjälpa mig?

Om du känner dig överväldigad eller stressad och det påverkar dig i din vardag, kan det vara bra att prata med någon om hur du mår. Meela har över 300 legitimerade psykologer och psykoterapeuter, varav många är specialiserade på stresshantering och utmattningssyndrom. Behöver du hjälp med att hitta den bäst lämpade psykologen eller psykoterapeut för dig, så kan vi matcha dig. 

Matchas till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut!