Hur vet jag om jag är
en perfektionist?

Vad är perfektionism? 

En perfektionist är en person som strävar efter att alltid göra saker helt perfekta. De har ofta höga krav på sig själva och vill inte göra några misstag. Att vara perfektionist kan medföra många positiva aspekter, till exempel kan deras driv och vilja att prestera leda till många framgångar. Samtidigt som dessa extremt höga standarder är drivande, så kan de leda till stress och oro om dessa inte uppfylls. Perfektionism är inte en diagnos men det är ett vanligt problem som många tampas med och kan påverka en persons välmående och psykiska hälsa. 

Det är viktigt att komma ihåg att ingen är perfekt, och att det är okej att göra misstag. Alla gör vi dem och det kan till och med vara misstagen som hjälper oss att växa och bli bättre. Att vara snäll mot sig själv och acceptera att man inte alltid behöver eller kan prestera på topp, kan hjälpa dig och ditt välmående.

Om du känner att perfektionism påverkar ditt liv negativt eller om du känner dig överdrivet stressad, kan det vara bra att prata med någon som kan ge stöd och råd. En legitimerad psykolog eller psykoterapeut kan ge dig stöd och verktyg för att hantera samt acceptera att ingen är perfekt och att misstag kan vara en möjlighet till ny kunskap.

Hur uppstår perfektionism?

Perfektionism kan uppstå av olika anledningar och det är ofta flera faktorer som spelar roll. Det är ofta en egenskap som gör att personer vill göra allt perfekt och har orimligt höga krav på sig själva. Det kan bero på hur man är som person, hur man vuxit upp och vad man har fått höra från andra. Några saker som kan påverka om du utvecklar perfektionism är: 

  • Personligheten

    Vissa personer kan ha medfödda personlighetsdrag som kan leda till att de har höga krav på sig själva och strävar efter perfektion. Till exempel kan personer vara ambitiösa, självdisciplinerade eller tävlingsinriktade.

  • Uppfostran och omgivningen

    Uppväxten och familjemiljön kan spela en roll i utvecklingen av perfektionism. Om en person har växt upp i en miljö där det förväntades att man skulle prestera, kan det skapa en känsla av att man måste vara perfekt. 

  • Självkänsla och självförtroende

    Personer som har låg självkänsla eller självförtroende kan använda perfektionism som ett sätt att bevisa sitt eget värde och få bekräftelse från andra att man är bra nog.

  • Rädsla för misslyckande

    Perfektionister kan vara rädda för att misslyckas eller bli kritiserade, vilket leder dem till att sträva efter att undvika misstag och prestationer som inte uppfyller deras höga standarder.

För- och nackdelar med perfektionism

Det är viktigt att komma ihåg att perfektionism inte alltid är negativt, och vissa former av perfektionism kan vara adaptiva och hjälpa människor att nå sitt mål. Men när perfektionism blir maladaptiv, det vill säga när den leder till överdriven stress, negativ självbild och förhindrar produktivitet, kan det vara bra att söka stöd och hjälp för att hantera och minska dess negativa påverkan.

Negativa aspekter av perfektionism

  • Du sätter orealistiskt höga standarder, vilket kan leda till att du känner ökad stress och ångest för att uppnå dessa. 

  • Du försöker att alltid prestera på hög nivå, vilket kan leda till att du blir utmattad och det ökar risken för utmattningssyndrom.

  • Du söker ofta bekräftelse för dina prestationer hos andra, vilket kan leda till stress och en sämre självkänsla om du inte får bekräftelsen. 

  • Du känner en rädsla för att inte lyckas uppnå perfektion i varje uppgift, och det gör att du ibland kan skjuta upp saker istället för att slutföra, vilket kan leda till ökad stress och ångest. 

Positiva aspekter av perfektionism

  • Du ställer höga krav, men inte orealistiska, vilket kan leda till att du kan uppnå stora framgångar till exempel på jobbet eller en fritidsaktivitet. 

  • Du har lätt för att ta ansvar och du ser till att saker och ting blir gjorda i tid. 

  • Du vill ha feedback från andra och är öppna för att få konstruktiv kritik, så att du kan lära dig av dina eventuella misstag.

  • Du har lärt dig att växla mellan att prestera “perfekt resultat “ och att “good enough” är också en prestation. 

Hur kan jag hantera perfektionism?

Att leva med att ständigt sträva efter perfektion kan vara utmattande och skapa stress och ångest om du inte uppnår dina standarder. Perfektionism är ett vanligt problem som många lever med, men det är möjligt att lära sig att förstå och använda det till sin fördel. Nedan har vi listat tre exempel på hur du kan hantera det: 

  1. Sätt realistiska mål

    Istället för att sträva efter absolut perfektion, försök att sätta realistiska mål som är mätbara för dig. Ibland kan det hjälpa att dela upp stora uppgifter i mindre delmål så att det inte känns lika överväldigande.

  2. Utmana negativa tankar

    När du märker att du har negativa eller orimliga tankar om att allt måste vara perfekt, försök att utmana dessa tankar. Ibland kan det hjälpa att fråga dig själv om det verkligen är realistiskt att allt ska vara perfekt och om det är rimligt att förvänta dig det av dig själv. 

  3. Var snäll mot dig själv

    Kom ihåg att ingen är felfri, och det är okej att göra misstag. Istället för att vara självkritisk, försök att vara snäll mot dig själv och visa medkänsla. Ett sätt du kan göra det på, är att ge dig samma förståelse och omtanke som du skulle ge till en vän som känner sig nedstämd eller besviken över sin prestation. 

Hur kan Meela hjälpa mig? 

Om du känner att din vardag påverkas negativt av perfektionism, kan det vara bra att prata med någon om det. Det kan vara en vän, din familj eller en terapeut. Att dela med dig av vad du känner kan hjälpa andra att förstå när de behöver ge dig extra stöd. Om du känner att du behöver hjälp med att hantera din perfektionism kan det hjälpa att prata med en psykolog eller psykoterapeut.

Meela är en matchningstjänst som hjälper dig att hitta en psykolog, psykoterapeut och terapimetod som är bäst lämpad för dig. Vi kan matcha dig mot över 300 psykologer och psykoterapeuter, 22 olika språk och hundratals olika terapimetoder. Oavsett dina behov så finns vi här för att stötta dig på vägen för ett bättre välmående.

Fyll i vårt formulär och matchas direkt!