Varför får jag ångest
på morgonen?

På morgonen förväntas vi vakna upp, vara laddade med energi och redo att omfamna dagen som kommer. Men för vissa av oss kan morgonen ofta kännas ansträngande och ångestfylld. Du vet, den där känslan när du vaknar och känner dig som om du bär på världens tyngd, och allt du vill göra är att dra täcket över huvudet och gömma dig från dagen. Men varför får vi egentligen ångest på morgonen? Hur påverkar det oss, och vad kan vi göra åt det?

Om du någonsin känt dig överväldigad på morgonen, är det här läsningen för dig. Låt oss ta en närmare titt på morgonångest, ta reda på dess orsaker och hitta knep för att hjälpa dig hantera den. 

Vad är morgonångest?

Det finns många faktorer som kan påverka om och när du känner morgonångest. Kanske har du ett viktigt möte på jobbet idag som ger arbetsrelaterad stress? En stor presentation eller inlämning som ska in på fredag? Eller kanske har du bokat in en träff som du känner dig nervös över? Dessa exempel är externa faktorer som kan påverka ditt humör på morgonen. Men det finns även en biologisk anledning. När kroppen ska vakna på morgonen ökar nivåerna av kortisol (stresshormon) naturligt och det kan skapa känslor av oro och ångest. 

Som sagt kan morgonångest bero på flera olika anledningar. Dels externa, interna, och genetiska faktorer kan orsaka det. Men ibland finns det inte en tydlig anledning för varför man känner ångest – och det är också helt okej. 

Symtom på ångest 

Det finns en nära relation mellan fysiskt och mentalt välmående. Att ta hand om vår psykiska hälsa kan därför också ha positiva effekter på vårt fysiska hälsa, och tvärtom. Men om du upplever att dina psykiska symtom även ger dig fysiska symtom så kallas de psykosomatiska symtom. Här är några vanliga symtom som du med morgonångest kanske känner igen: 

  • Irritation och nervositet.

  • Rastlöshet.

  • Problem med andning – det känns som om du inte får tillräckligt med luft.

  • Hjärtklappning – hjärtat slår hårdare och snabbare än vanligt.

  • Illamående och magont.

  • Huvudvärk och yrsel.

  • Svårt med koncentration.

  • Panikattack – det känns som om du tappar kontrollen.

4 tips för att hantera morgonångest

Prioritera en långsam morgon

Att vakna tidigare kan kännas jobbigt, även om det bara gäller 30 minuter. Men 30 minuter kan göra en stor skillnad. Med mer tid på morgonen kan du unna dig aktiviteter som får dig att må bra. Detta kan vara att läsa i sängen med en kopp te, skriva kort i din dagbok om hur du mår eller att spendera lite extra tid med dig själv medan du gör dig i ordning inför dagen. 

Planera veckan

Att skriva en plan för veckan, vare sig det blir en att-göra-lista eller ett schema i kalendern, kan planering definitivt hjälpa dig att hantera din stress och dämpa morgonångest. Du kan också planera dag för dag, men gör detta kvällen innan, så du kan vakna upp med planen klar. Genom att planera dina kommande dagar får du en känsla av kontroll och trygghet som kan motverka känslan av hopplöshet som morgonångest kan ge.

Rör på dig 

Det finns så många positiva effekter att röra på kroppen. Att ta en promenad på morgonen kan hjälpa dig att dämpa morgonångesten då kortisolnivåerna (stresshormoner) i kroppen sänks och kroppens naturliga humörhöjare- endorfiner frigörs. Utöver detta, kan fysisk aktivitet även leda till bättre sömn och göra att du vaknar utvilad på morgonen. 

Lyssna på dig själv

När morgonångesten känns svår och dagen framför dig känns jobbig, kan det vara lockande att ställa in alla planer för dagen. Men att uppleva ångest inför situationer som kan kännas stressfyllda betyder inte att du måste avboka dem. Självklart ska du lyssna på dig själv och göra det som känns bäst för dig, men att ibland våga utmana dessa impulser, kan på sikt hjälpa dig att minska din morgonångest. Det är är skönt att bocka av sina to-dos, och det kan kännas bättre efteråt. Det gäller bara att hitta balans.

Hur kan man bli av med morgonångest?

När ångest blir ett hinder i din vardag som påverkar din livskvalitet, kan det vara en god idé att söka hjälp. Att prata med en psykolog eller psykoterapeut kan hjälpa dig att hitta de verktyg du behöver för att hantera din ångest. Vi på Meela har över 400 psykologer och psykoterapeuter, varav många är specialiserade inom ångest och ångesthantering. Vi finns här för att erbjuda stöd så att du kan må bättre och njuta av ditt liv till fullo. Kom ihåg att du inte är ensam – hjälp finns alltid till hands. 


Bli matchad till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut här.